
گۆڕان نیوز- با حضور اقشار مختلف مردم، مسئولان استانی و کشور، سرمایهگذاران داخلی و خارجی چهارمین جشنواره توت فرنگی کردستان پس از سه روز فعالیت در روستای شیان به خظ پایان رسید.
غریبه رحیمی/خبرنگار گۆڕان نیوز، کردستان به دلیل بهرهمندی از ظرفیتها و تواناییهای خاص در حوزه کشاورزی و باغداری به عنوان یکی از قطبهای توت فرنگی در کشور شناخته شده است و امروز توت فرنگی استان به عنوان یک برند معتبر در کشور معرفی شده است و در حال حاضر نیز ۱۷هزار بهرهبردار در استان فعالیت میکنند ۳۳هزار و ۶۰۰ هکتار از اراضی استان زیر کشت توت فرنگی قرار گرفته و سالانه ۶۵ هزار تن توت فرنگی نیز برداشت و در بازارهای کشور عرضه میشود.
در چند سال گذشته، به شکرانه فصل برداشت توت فرنگی «طلای سرخ» جشنی در روستای شیان از توابع شهرستان سنندج برگزار میشود و امسال نیز پس از وقفه کوتاه، چهارمین جشنواره توت فرنگی کردستان با حضور اقشار مختلف مردم، مسئولان استانی و کشور، سرمایهگذاران داخلی و خارجی در روستای شیان برگزار شد. مراسمی باشکوه و جذاب که سبب جذب دهها گردشگر به استان شده بود.
چهارمین جشنواره توت فرنگی کردستان به نسبت سالهای گذشته متفاوتتر و پربارتر برگزار شد و با توجه به تمهیدات و برنامهریزیهای انجام شده جشنواره توت فرنگی در بخشهای کنفرانس علمی با محوریت یافتههای نوین توت فرنگی با همکاری دانشگاه کردستان، همایش سرمایهگذاری توت فرنگی با همکاری اتاق بازرگانی صنایع و معادن سنندج و همچنین جشنواره مردمی با همکاری فرمانداری محترم سنندج و بخشداری بخش سیروان برگزار شد که امسال نیز از سرمایهگذاران بزرگ داخلی و خارجی نیز دعوت شده بودند.
تولید ۶۰ درصد توت فرنگی کردستان در سنندج
کشت توت فرنگی در بیشتر شهرهای استان کردستان رواج داشته و بسیاری از کشاورزان کردستانی مشغول بهرهبرداری از طلای سرخ هستند براساس آمارهای ارائه شده از سه هزار هکتار اراضی زیر کشت توت فرنگی کردستان ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار آن مربوط به شهرستان سنندج است و این شهرستان هم دارای چهار بخش بوده که در بخش سیروان آن یک هزار هکتار زیر کشت توت فرنگی دارد.
سالانه ۶۵ هزار تن توت فرنگی در کردستان تولید که ۴۰ هزار تن آن در سنندج برداشت می شود و در شیان پایتخت توت فرنگی ایران ۲۰ هزار تن تولید و روانه بازار می شود و به همین مناسبت روستای شیان را به عنوان مکانی مناسب برای برگزاری جشنواره توت فرنگی در کردستان انتخاب کردند.
بخش سیروان سنندج؛ پایتخت توتفرنگی ایران

رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان در چهارمین جشنواره توتفرنگی که با حضور معاون وزیر جهاد کشاورزی و جمعی از مسئولان استانی و شهرستان در روستای گردشگری شیان از توابع سنندج برگزار شد، از اختصاص رتبه نخست تولید توت فرنگی به کردستان خبرداد و گفت: ارقام جدید توتفرنگی با کیفیت و طعم مطلوب توسط مرکز تحقیقات کشاورزی استان تولید و بزودی معرفی میشود.
«پیمان اسکندری» با اشاره به سختکوشی و تلاش بهره برداران توت فرنگی گفت: سهم شهرستان سنندج از تولید سالانه ۶۵ هزار تن توت فرنگی در استان بالغ بر ۴۰ هزار تن است.
وی با بیان اینکه بیش از ۲۰ هزار تن توتفرنگی هر ساله در بخش سیروان سنندج تولید میشود، عنوان کرد: همین موضوع این بخش را به پایتخت توتفرنگی ایران تبدیل کرده است و در حال حاضر بیش از ۱۷ هزار بهرهبردار در سطح استان در زمینه تولید این محصول توت فرنگی فعالیت دارند.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان با اشاره به معرفی ارقام جدید توتفرنگی در کیفیت و طعم مطلوب، عنوان کرد: محققان مرکز تحقیقات استان با انجام پژوهشهایی موفق به معرفی ارقامی از توتفرنگی با ماندگاری و طعم مطلوب شدهاند.
اسکندری گفت: کشاورزان کردستانی به لحاظ علمی هم در بالاترین سطح مهارتی قرار دارند و این مسئله موجب تولید محصولات با کیفیت در این استان شده است.
وی به برخی اقدامات سازمان جهاد کشاورزی در راستای ارتقای سطح توانایی کشاورزان و افزایش تولید محصولات مختلف به ویژه توت فرنگی گریزی زد و گفت: پرداخت تسهیلات بلاعوض برای نصب سیستم آبیاری نوین، پرداخت یارانه خرید و تولید نشاء و ترویج و آموزش در مزرعه از اقدامات حمایتی سازمان جهاد کشاورزی در راستای کشت توتفرنگی است.
اسکندری در ادامه اعلام کرد: از سال گذشته تاکنون ظرفیت سردخانهای استان از ۳۵ هزار تن به ۷۰ هزار تن ارتقا پیدا کرده است.
وی عنوان کرد: ایجاد و توسعه صنایع تبدیلی از اولویتهای مهم سازمان جهاد کشاورزی در کردستان است و در این راستا با حمایت مسئولان ارشد استانی و پیگیریهای مکرر توانستهایم به توفیقات خوبی دست پیدا کنیم.
به گفته رئیس سازمان جهاد کشاورزی کردستان، بیش از ۲۱۵ هزار تن صنایع تبدیلی در شهرستان مریوان ایجاد شده که بستری برای رونق بیشتر تولیدات باغی در این منطقه است.
وی با اشاره به اینکه بیش از ۴۵۵ هزار تن محصولات باغی در استان کردستان تولید میشود، عنوان کرد: با توجه به تولید این میزان محصول با تاکیدات مسئولان ارشد استان ظرفیتهایی در بخش صنایع تبدیلی ایجاد خواهیم کرد تا خلاءها در این زمینه جبران شود.
اسکندری خاطرنشان کرد: در کنار ظرفیت سردخانهای که در سطح استان ایجاد شده، ۲۱ زنجیره سردخانه نیز واگذار شده است.
توسعه صنایع تبدیلی محصولات کشاورزی

اسماعیل زارعیکوشا استاندار کردستان هم در این جشنواره با اشاره به محبوبیت برند توت فرنگی کردستان در سطح کشور، اظهار کرد: این برنامه جشن شکرگذاری وجود چنین نعمتی در استان است که موجب درآمدزایی و اشتغال روستاییان ما شده، لذا تلاش برگزارکنندگان این مراسم قدردانی میکنیم.
استاندار کردستان با تاکید بر توسعه زیرساختهای بخش کشاورزی و رشد صنایع فرآروری در کردستان، گفت: سال گذشته وعده دادیم در حوزه صنایع تبدیلی و سردخانه حرکت و اقدام اساسی صورت گیرد که امروز این وعده محقق شد.
وی با بیان اینکه ظرفیت سردخانهای استان در سال گذشته ۵۰ هزار تن بوده است، عنوان کرد: اکنون ظرفیت سردخانهای به ۷۰ هزار تن رسیده، هم چنین قریب به ۲۵۰ هزار تن ظرفیت در حوزه صنایع تبدیلی نیز صورت گرفته است.
استاندار کردستان با اشاره به اینکه هدف ما انجام فرآوری محصولات در خود استان است، تاکید کرد: ارزش افزوده فرآوری و صنایع تبدیلی محصولات باید به مردم استان برسد لذا برای ساماندهی روستای شیان اقداماتی انجام شده است و در سال جاری، چند برابر اعتبارات سال گذشته به بخش سیروان، اختصاص مییابد تا وضعیت روستاهای آن رونق یابد.
کردستان؛ پیشرو در تولید و امنیت غذایی کشور

معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی نیز گفت: توسعه کشت توت فرنگی در ایران نتیجه همت و پشتکار و سخت کوشی توت فرنگی کاران استان کردستان است.
محمد مهدی برومندی اظهار کرد: ۱۳۵ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید و بخشی از آن صادر میشود که این مهم منجر به ۶ میلیون دلار درآمدارزی شده است.
وی با بیان اینکه ۵۰ درصد ارزآوری کشاورزی مربوط به بخش باغبانی است، اضافه کرد : کردستان در تولید و امنیت غذایی از استان های پیشرو کشور است به گونهای که سالانه سه میلیون تن محصولات کشاورزی در این استان تولید می شود.
معاون امور باغبانی وزیر جهاد کشاورزی گفت: اگرچه این استان در حوزه زیرساختی با مشکلاتی مواجه است و فعالیت در اراضی شیبدار و جغرافیای کوهستانی کردستان شجاعت و سخت کوشی نیاز دارد ولی باغداران این منطقه سرآمد باغداران ایران هستند.
برومندی با بیان اینکه ۹ میلیون تن توت فرنگی در دنیا و ۱۲۰ هزار تن از این محصول در ایران تولید می شود افزود: افزون بر ۶۰ درصد تولید توت فرنگی ایران متعلق به کردستان است.
وی توسعه کشت توت فزنگی کشور را متعلق به کردستان و نتیجه سختکوشی توت فرنگی کاران این استان و خواند و اظهار کرد: مرکز تحقیقات کشاورزی و دانشگاه کردستان در تولید و توسعه کشت این محصول تاثیرگذار بودند.
اجرای ۲۲ پروژه عمرانی در بخش سیران سنندج
فرماندار سنندج هم در این جشنواره اظهار کرد: بخش سیروان یکی از چهار بخش این شهرستان بوده که ۱۸ هزار نفر جمعیت دارد که شغل بیشتر آنها کشاورزی است.
حسن عسگری با بیان اینکه ۲ هزار و ۳۰۰ هکتار سطح زیرکشت توت فرنگی در شهرستان سنندج و یک هزار هکتار آن هم در بخش سیروان است، گفت: قبل از برگزاری جشنواره توت فرنگی شیان به عنوان مقدمه این برنامه کنفرانس علمی و همایش سرمایه گذاری ویژه این محصول در دانشگاه کردستان برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه اعتبارات به سمت روستاها سوق داده می شود، بیان کرد: ۵۷ درصد اعتبارات کمیته برنامه ریزی شهرستان سنندج به روستاها اختصاص داده شده است.
فرماندار شهرستان سنندج از اختصاص ۹۶ میلیارد تومان به حوزه راه روستایی و ۷۳ میلیارد تومان هم به آبرسانی خبر داد و ادامه داد:
در بخش سیروان هم ۲۲ پروژه با اعتبار افزون بر۴۸ میلیارد تومان اختصاص یافت.
عسگری بیان کرد: ۳۵ پروژه از اعتبارات دهیاری ها که ۵۰ درصد آن خودیاری مردم روستاها بوده در بخش سیروان در حال اجرا است.
وی افزود: برای جاده شیان که معارض ملکی داشت هم یک میلیارد اعتبار و برای طرح هادی آن هم ۸۰۰ میلیون تومان ذاختصاص یافته است.
ابراز خرسندی سفیر ژاپن از حضور در همایش فرصتهای سرمایهگذاری توتفرنگی کردستان

سفیر کشور ژاپن در ایران گفت: محصول توتفرنگی در فرهنگ ژاپنیها بسیار مهم است و خوشحالم که توانستم در همایش توتفرنگی کردستان شرکت کنم.
کازو توشی آیکاوا سفیر کشور ژاپن در ایران در حاشیه همایش فرصتهای سرمایهگذاری توتفرنگی کردستان که در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد، در گفتوگو با فارس اظهار کرد: من برای اولین بار است که در ایران و در کردستان حضور پیدا کردهام، سنندج بسیار شهر زیبایی است و خوشحالم که توانستم در این همایش باشم.
وی اضافه کرد: محصول توتفرنگی در فرهنگ ژاپنیها بسیار مهم است و به همین دلیل در این جشنواره شرکت کردم که اطلاعات را درباره توتفرنگی این استان جمعآوری کرده و نحوه تولید این محصول در این استان را بشنویم.
سفیر کشور ژاپن در ایران گفت: حضور در این همایش موجب جذب مردم ژاپن و ایجاد محبوبیت به این استان میشود ضمن اینکه سرمایهگذاران ژاپنی نیز نسبت به سرمایهگذاری ترغیب میشوند.
رییس دانشگاه پلی تکنیک سلیمانیه عراق:
تبادل ایدهها و یافتههای تحقیقاتی؛ مهمترین عامل توسعه

رییس دانشگاه پلی تکنیک سلیمانیه عراق گفت: تبادل ایده ها و یافته های تحقیقاتی توسط محققان و اجرای آنها توسط مسئولان مهمترین عامل در توسعه هر جامعه ای به شمار می رود.
دکتر «سحر حسین حمه رشید» روز چهارشنبه در کنفرانس بین المللی یافته های توت فرنگی که در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری چنین گردهمایی هایی منجر به همکاری های بیشتر علمی و آموزشی بین دانشگاه پلی تکنیک سلیمانیه و دانشگاه کردستان می شود.
وی با بیان اینکه آداب و رسوم مشترکی بین مردم کردستان ایران و اقلیم کردستان عراق وجود دارد که می تواند منجر به تقویت ارتباطات طرفین شود، افزود: از آنجا که سنندج قطب تولید توت فرنگی در ایران و اقلیم کردستان عراق است این مهم، جنبه علمی کنفرانس را ارتقا می دهد.
رییس دانشگاه پلی تکنیک سلیمانیه عراق ادامه داد: این کنفرانس سومین همکاری مشترک ما با دانشگاه کردستان است و در اجرای همایش های علمی و هم تبادل دانشجو تجربه مطلوبی داریم.
حمه رشید اظهار امیدواری کرد برگزاری این کنفرانس علمی بستری برای همکاری بیشتر ما نه تنها در مورد محصول توت فرنگی بلکه بستری برای توسعه کشاورزی ۲ منطقه شود.
مرز؛ فرصتی برای سرمایهگذاری در کردستان

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج گفت: وجود سه بازارچه مرزی و یک مرز رسمی مشترک با یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران از دیگر ظرفیتهایی جدی و فرصتی برای سرمایهگذاری و کارآفرینی در کردستان است.
«علیاکبر عبدالملکی» در همایش فرصتهای سرمایه.گذاری توتفرنگی کردستان که در تالار مولوی دانشگاه کردستان برگزار شد، اظهار کرد: کردستان سرافراز مملو از نعمات الهی و ظرفیتهای خداوندی است.
وی خاطرنشان کرد: برخوردای از معادن و منابع طبیعی، اقلیم مستعد، خاک حاصلخیز کشاورزی و موقعیت ویژه جغرافیایی و قرار گرفتن در مسیر کریدور شمال – جنوب در کنار بهرهمندی از مواد اولیه در توسعه صنایع تولیدی و تبدیلی از موهبتهای ویژه کردستان است.
وی عنوان کرد: وجود سه بازارچه مرزی و یک مرز رسمی مشترک با یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران از دیگر ظرفیتهایی جدی و فرصتی برای سرمایهگذاری و کارآفرینی در کردستان است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج تاکید کرد: امروز کردستان بیش از هر چیزی نیاز به امید دارد و باید بپذیریم با یکجانشینی به جایی نخواهیم رسید.
عبدالملکی با بیان اینکه هیچ موفقیتی تصادفی نیست و حرکت رسالت مختوم ماست، عنوان کرد: جوانان و نخبگان اقتصادی باید بدانند بهترین پیشبینی آینده، ساختن آینده است ما محکومیم به موفقیت و در این راه با نهایت قدرت و همدلی پیش خواهیم رفت.
وی اضافه کرد: ما برای تغییر و تحول در استان کردستان و رسیدن به موفقیت و ایجاد اشتغال مولد و موثر باید همدل و ثابتقدم پای کار باشیم.
«علیاکبر عبدالملکی» با تاکید براینکه حرکت کلید اصلی برای رسیدن به موفقیت است، افزود: نسل بعدی تاریخ ما در شرف شروع است و حرکت بزرگ ما برای پیشرفت و آبادانی استان آغاز شده است.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی سنندج گفت: باید این حقیقت را باور کنیم که کردستان محفلی برای توسعه پایدار است که باید از تمام اتفاقات بد گذشته عبور کنیم و برای ساختن آینده تلاش جهادی و مضاعف داشته باشیم.
عبدالملکی خاطرنشان کرد: ایجاد اشتغال مولد و موثر نیاز به حضور همگانی در میدان دارد.



