گۆڕان نیوز- قاچاق پدیده مذمومی است که اقتصاد را از مسیر صحیح دور ساخته و دستیابی به اهداف و برنامه‌های اقتصادی را با اختلال و دشواری همراه می‌سازد.

دکتر حمید معتصمی/ دکتری مدیریت دولتی _ منابع انسانی _ مدرس دانشگاه،

در سال‌های اخیر، ورود غیر قانونی بسیاری از کالاهای ضروری نه تنها بخشی از منابع ارزی کشور را از سرمایه‌گذاری در امور تولیدی خارج ساخته؛ بلکه با ایجاد نوسانات شدید در حوزه ارزی فشار تورم را تشدید کرده و به حیات اقتصادی خانوارهای کم در آمد و اقشار آسیب پذیر لطمه زده است. از طرفی برای طرح‌ریزی جامع مبارزه با قاچاق صرف کنترل مبادی ورودی و خروجی و نیز مرزهای کشور کافی نیست، بلکه ضرورت دارد علتی که به قاچاق می‌انجامد با دقت ارزیابی و شناسایی شوند.
قاچاق کالا و ارز بخشی از اقتصاد کشور است که با هدف سود آوری شکل گرفته است چون دارای ماهیت پنهان است؛ در اقتصاد کشور ثبت نمی‌شود و این امر می‌تواند باعث ضربه به متغیرهای اقتصادی شود.

حجم بالای آن مصادف با حجم بالای عدم اطمینان در بخش های مولد و تولیدی است . هر جامعه ای در جهت تحقق اهداف خود نیاز به امنیت دارد به تعبیر دیگر نهادها و سازمان های جامعه باید در محیطی آرام و امن بدون دغدغه خاطر و عوامل مزاحم ، اهداف جامعه را تحقق بخشند . نقش مدیریت سازمانی در این زمینه اهمیت بسزایی دارد زیرا می تواند با برنامه ریزی ها، سازماندهی ها و هماهنگی ها و نظارت ها در ایجاد امنیت نقش مهمی بر عهده داشته باشد .

نهادهای یک جامعه اگر در این امنیت بی‌بهره باشند، در جهت تحقق اهداف خود ناخواسته با مشکلات بی‌شماری روبرو می‌گردند که آثار زیان بخش و جبران ناپذیری برای جامعه در بر خواهد داشت .
سوال اصلی و عمده این است که قاچاق علت است یا معلول؟ در پاسخ باید گفت که هر چند قاچاق کالا علت بسیاری از مشکلات فرهنگی و اقتصادی است اما در درجه اول پدیده‌ی قاچاق خود معلول بسیاری از عوامل مختلف از جمله سیاست های اقتصادی است .

قاچاق کالا در ایران یک معلول است. با حذف کردن معلول مساله قاچاق حل نمی‌شود. بلکه باید عوامل ریشه‌ای پدید آورنده این معلول علت نما را پیدا کرد و با آن مبارزه شود .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *