گۆڕان نیوز- هم زمان با افزایش آمار مبتلایان فح کرونا، چند روزی است که خبر شیوع بیماری وبا در کردستان موجب نگرانی‌ شهروندان  شده است براساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی کردستان آمار مبتلایان به وبا ارز مرز ۴۰ نفر نیز سپری شده، که بیشترین آمار مبتلایان مربوط به شهرستان مریوان است که روند شیوع در این شهر افزایشی است و اکثر بیماران به اقلیم کردستان عراق مسافرت داشته‌اند و خوشبختانه تا به حال هیچ مورد فوتی بر اثر ابتلا به وبا در استان گزارش نشده است.

سیده بشارت حسینی

در این مجال کوتاه به دلیل اهمیت موضوع و ضرورت آگاهی دهی و اطلاع رسانی در مورد وبا، لازم دیدم که نکاتی را به صورت اجمالی در یاداشت پیش روی برای مخاطبان ارائه دهم تا ازمبتلا شدن به این ویروس پیشگیری شود.

وبا یک بیماری حاد اسهالی است که توسط میکروبی به نام ویبریوکلرا ایجاد می شود این میکروب از طریق خوردن آب و مواد غذایی آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا می‌کند و موجب افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و با رعایت نکردن بهداشت فردی و عمومی آب و مواد غذایی را آلوده می کند.

وبا در طول تاریخ هفت بار همه گیری جهانی داشته است اما امروزه وبا بیشتر در کشورهای جهان سوم به علت وضعیت ناسالم و غیربهداشتی آب های آشامیدنی دیده می شوند.

انتقال بیماری از طریق دست های آلوده همچنین آب آلوده به مدفوع، سبزی و میوه های خام آلوده یا شسته شده با آب آلوده و یا غذای آلوده شده توسط دست یا مگس امکان پذیر است.

ویژگی مشخص وبا آغاز ناگهانی اسهال جنده بدون فشار و آبکی که به اسهال آب برنجی معروف است و به دنبال آن استفراغ، کم آب شدن سریع، گرفتگی ماهیچه ها و کم شدن ادرار فرا می رسد. میزان کشندگی بیماری در صورت عدم جایگزینی سریع مایعات و الکترولیت بدن ۳۰ الی ۴۰ درصد است.

جلوگیری از ورود وبا به یک منطقه غیرممکن است ولی می توان با انجام اقدامات مراقبتی به موقع از گسترش آن جلوگیری کرد. یک طراح و برنامه جامعه آمادگی متقابله با طغیان وبا در کشور و مناطقی که در آنها وقوع فصلی بیماری انتظار می رود بهترین وسیله جلوگیری از طغیان است.

گرچه علائم این بیماری تشخیص آن را آسان می کند اما برای تشخیص قطعی بیماری وبا مدفوع فرد را از نظر حضور باکتری وبا بررسی می کنند ابزارهای تشخیصی سریعی طراحی شده اند که بالا بردن سرعت عمل در تشخیص این بیماری، میزان مرگ و میر ناشی از وبا را به شدت کاهش می دهند.

در کردستان بیشترین راه انتقال وبا سبزهای آلوده است سبزی هایی که هنگام کاشته شدن با کود انسانی تغذیه می شوند که متأسفانه هیچ نظارتی بر آبیاری این سبزی ها صورت نمی گیرد و اکثراً با آلوده ترین آب ها و فاضلاب ها آبیاری می شوند.

این بیماری بین چند ساعت تا حدود ۵ روز طول می کشد تا فرد علائم را پس از مصرف غذا یا آب آلوده نشان دهد.

توصیه می کنم در شرایط کنونی پیشگیری را جدی بگیرید و اقدامات لازم پیشگیری را انجام دهید از جمله اینکه آب را به مدت ۱ دقیقه بجوشانید، دست های خود را با آب و صابون بشوئید و اگر آب و صابون در دسترس نبود از یک ضدعفونی کننده با حداقل ۶۰ درصد الکل استفاده کنید برای شستن ظروف، مسواک زدن و تهیه غذا از آب جوشاندن یا تصفیه شده استفاده کنید.

غذاهای بسته بندی شده یا تازه طبخ شده که به صورت داغ سرو می شوند مصرف کنید، از خوردن غذاها و سبزیجات خام یا نیم پز خودداری کنید (مگر اینکه به خوبی شسته و ضدعفونی شده باشد)، دفع مدفوع به روش بهداشتی انجام شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.