
گۆڕان نیوز- بابای مهربان، شخصیتی فرهنگی است، که در این روزها در شهر مریوان در کوچه بازار با مردم و مهمانان این شهر ارتباط پیدا کرده و مردم از این شخصیت فرهنگی استقبال میکنند چهرهای که میخواهد فرهنگ مهربانی و همدلی را به نمایش بگذارد.
فردین کمانگر/ خبرنگار گۆڕان نیوز، فرهنگ ایرانی دارای غنای بسیاری است فرهنگی که در آن عشق به انسانیت، میهن دوستی و مهمانوازی شهره خاص و عام است و جهانیان، ایران را به عنوان یکی از کشورهای متمدن و فرهنگی میشناسند. از دیرباز در فرهنگ مردمان ایران زمین چهرههای خلق شدند که نماد دوستی، عشق، انسایت بودند، که در فرهنگ مردمان این سرزمین تاثیر گذار بودند.
شخصیتهای فرهنگی و هنری؛ امکان رشد فرهنگی آن را فراهم میکند. هنرمندانی که زیست آنان در عرصه هنر واجد تلاش و تکاپو برای استمرار مواریث فرهنگی جامعه و رشد و گسترش آن بوده حاملان فرهنگاند و امروز نورالله فتاحی چهرهای فرهنگی را خلق کرده تا بتواند پیامهای فرهنگی اجتماعی و محیط زیستی را به جامعه انتقال دهد. حضور وی در اولین جشنواره ملی فلیم کوتاه و مستند زریبار در شهر زیبای مریوان نقطه آغازی برای فعالیت شخصیت فرهنگی بابای مهربان بود و به دلیل استقبال مردم از این شخصیت، جایزه ویژه مردمی و لوح تقدیر و تندیس بلوط طلایی این جشنواره را دریافت کرد. پیرامون موضوع با «نورالله فتاحی» خالق چهره هنری به گفتوگو نشستیم که در ادامه میخوانید.
چه طور شد که به فکر خلق چهرهای فرهنگی افتادید؟
فرهنگ مردم ایران بسیار غنی است و در داستانها و اشعار از جمله شاهنامه شخصیتهای فرهنگی و هنری وجود داشته و این شخصیتها در فرهنگ مردمان ما تاثیر گذار بودند و باتوجه به ضرورت وجود این چهرهها و شخصیتها در فرهنگ جامعه، تصمیم گرفتم چهرهای را خلق کنم تا فرهنگ مهربانی را در جامعه و به ویژه در بعد بین المللی با نماد ایرانی انتقال و ترویج دهد.
البته باید عنوان کنم که کشورهای غربی و اروپایی چهرهای مثل بابانوئل را دارند ما هم در فرهنگمان بسیاری از این شخصیتها را داریم که در آداب و سنن مناسبتهای خاص مثل نوروز و شب چله این شخصیتها را بازسازی میکردیم و امروز ضروری است که شخصیت بابای مهربان نیز در سرزمینم ایران معرفی شود.
آیا مردم از این شخصیت فرهنگی استقبال میکنند؟
بی تردید مردم ما همیشه حامی فعالیتهای هنری و فرهنگی بوده و هستند و در این مدت کوتاهی که در شهر مریوان از این شخصیت رونمایی شده از سوی مردم استقبال بینظیری شده است. در این مدت بیش از چهار هزار فریم عکس یادگاری توسط مردم مهربان مریوان و حتی گردشگران و میهمانان داخلی و خارجی با شخصیت بابا مهربان به ثبت رسیده که در نوع خود کم نظیر بود و میتوان آیندهای روشن را برای این شخصیت پیش بینی کرد و باید عنوان کنم مردم دنبال چیزی میروند که با فرهنگ و زندگی آنها در ارتباط باشد و به فرهنگ خودشان نزدیک باشد و این شخصیت فرهنگی، این ظرفیت را در خودش دارد و حتی کودکان نیز با دیدن آثار خوب، با آنها همزاد پنداری میکنند.
شما به عنوان خالق یک شخصیت فرهنگی چرا مردم از این شخصیت استقبال میکنند؟
پاسخ دادن به این پرسش کمی سخت است اما آنچه که برای بنده ملموس بوده این است که مردم میخواهند که با داشتههای فرهنگی خود زندگی کنند امروز با ورود تکنولوژیها جدید و ساخت فیلمهای هالیودی، مردم با دنیای واقعی فاصله گرفتند و ارتباطات به نوعی با مشکل مواجه شده است. مردم میخواهند با همدیگر گفتوگو کنند و بابای مهربان توانسته پل ارتباطی برای گفتوگو باشد و به نوعی به قلب مردم نفوذ کردم و دلیل این امر هم این است که بنده برای رسوخ در فلب مردم صادقانه رفتار می کنم اما سینما برای نفوذ در قلب وذهن مردم گاهی به ترفند و شگرد وجلوههای ویژه متوسل میشود.
آیا این شخصیت فرهنگی تنها برای کودکان و نوجوانان است؟
بابای مهربان شخصیتی فرهنگی برای کودکان سرزمینم ایران است زیرا کودکان آینده سازان این کشورند و در حوزه فرهنگی باید فعالیتهای بیشتری انجام شود و بنده سعی میکنم با حضور در شهرهای مختلف کشور برنامههای فرهنگی را در راستای تقویت فرهنگ ایرانی اسلامی اجرا کنم و فرهنگ کمک به همنوع، فرهنگ محیط زیست، پرهیز از اسراف و احترام به بزرگترها و عشق به میهن را از طریق رفتارهای بابای مهربابان به کودکان و نوجوانان آموزش دهیم.
به نظر شما خلق چنین شخصیتهایی چه تاثیرگذاری در جامعه خواهد داشت؟
سرزمین ما دارای ظرفیتهای فرهنگی اجتماعی بسیاری است که باید آنها را کشف کنیم و به مردم و جامعه جهانی معرفی کنیم و این رسالت بر دوش هنرمندان و چهرههای فرهنگی است که این ظرفیتها را به جامعه و نسل جدید معرفی کنند و این ظرفیتها نقش بسزایی در توسعه و رشد جامعه خواهد داشت و نسل جدید نیز به داشتههای فرهنگی و اجتماعی خود افتخار خواهد کرد و فکر میکنم بابای مهربان میتواند فرهنگ نیکوکاری، فرهنگ خوب بودن و فرهنگ حفاظت و پاسداری از محیط زیست تاثیر گذار باشد.
تا چه اندازه این اطمینان را به خودتان و مخاطبان میدهید که در کار خودتان موفق باشید؟ زیرا در گذشته نیز چهرههایی را خلق کردند اما پس از مدتی به دست فراموشی سپرده شدند.
ما چشم اندازی را برای کار و فعالیت خود تعزیف کردیم چشم اندازی که بابای مهربان را به بیرون از مرزهای کشور نیز انتقال میدهد شخصیتی فرهنگی که سفیر فرهنگی ایران خواهد بود و ما فرهنگ مردمان ایران زمین را به نسل جدید انتقال خواهیم داد حتی در مناسبتها و ایام خاص نیز در کنار کودکان خواهیم بود. بله در گذشته نیز اقداماتی انجام شده و متاسفانه در مقابل رقبا نتوانستند موفق باشند اما ما سعی که برای فعالیت خود پیوست رسانهای تعریف کنیم و بخش بزرگی از فعالیتها از طرق کانال رسانهها پوشش و به جامعه معرفی کنیم و این مهم میتواند ما را به موفقیت برساند و امروز ما از رسانهها درخواست و دعوت میکنیم که ما را در این راه یاری و همراهی کنند.
در مورد جایزهای که از جشنواره ملی فیلم کوتاه و مستند زریبار توضیح دهید چطور شد که جایزه این جشنواره را کسب کردید؟
این جشنواره اولین دوره خود را برگزار کرد و من براین باورم که این جایزه بلوط طلایی از جایزه کن واسکار برایم مهمتر و با ارزشتر است ودلایل محکم ومنطقی پشت حرفهایم است.
دلیل اول اینکه این جایزه عنوان بلوط طلایی را دارد وبلوط برای من درختی دوست داشتنی است.بلوط نماد سرزمین زیبای زاگروسنشینان است وهمچون مردمانش مقاوم واستوار است.
دلیل دوم : اینکه این جایزه،جایزه ویژه مردمی است واین یعنی مردم مریوان با مهربانیهایشان بابا مهربان را به دلهایشان راه دادهاند ومن بی واسطه وبدونه لابیگری وبدونه رقابت وفقط با تائید مردم عزیز مریوان لیاقت وشایستگی دریافت این جایزه مردمی را داشتهام.
دلیل سوم : در جشنواره کن واسکار دریافت جایزه تابع سیاست های گوناگون نقش دارندموثری دردادن جایزه به یک فیلمساز را دارد.ولزوما هر شخصی از کن واسکار جایزه ای دریافت کندنباید فکر کنیم که حتما کار هنری باارزشی تولید کرده ،ازنظر من والاترین کار هنری خوشحال کردن مردم وایجاد حس امید والهام بخشی است که بابا مهربان موفق عمل کرده من اهل رقابت نیستم آنچه حال دلم را خوب می کند حضور میان مردم ومشاهده لبخند های آنها وشنیدن قصه وروایتهای زندگی آنها است.


