گۆڕان نیوز- افت آب‌های زیرزمینی، کاهش بارندگی‌ها، افزایش شهرنشینی، توسعه صنعتی و کشاورزی عواملی هستند که منابع آبی را با بحران مواجه کرده‌اند و در صورت عدم چاره اندیشی به زودی ناقوس مرگ آب به صدا درخواهد آمد.

به گزارش ایسنا، گرم شدن کره زمین طی یک قرن اخیر که به گواه کارشناسان حاصل توسعه صنعتی و به اعتقاد دوستداران محیط زیست، ناشی از زیاده خواهی نوع بشر بوده است موجب شده تا مصرف آب بویژه در فصول گرم سال نسبت به گذشته فزونی بگیرد.

تابستانهای گرم و سوزان میهمان‌ چند سال اخیر ایران نیز بوده اند؛ حرارتی که در برخی نقاط حتی مرزهای ۵۰ درجه را نیز طی و گاه نفس کشیدن را دشوار می کنند.

در چنین شرایطی علیرغم هشدارهای مکرر دلسوزان و متخصصان، مصرف افسارگسیخته آب به شکل غیرقابل باوری افزایش یافته است به گونه ای که بدون در نظر داشتن کمبود منابع آبی، لحظه به لحظه شاهد مصرف بی رویه این‌ نعمت ارزشمند هستیم.

وضعیت سدها به عنوان‌ اصلی ترین منبع آبهای سطحی در دسترس در کنار عدم آگاهی یا باور شهروندان به‌ هزینه های سرسام آور و فرآیند پیچیده و دشوار تصفیه آب خام‌ به قابل شرب، کشور را در آستانه شرایطی خطرناک به لحاظ آب قرار داده است.

این وضعیت در کردستان‌ نیز نمود دارد؛ اگرچه این استان‌جزو مناطق دارای بحران آب شناخته‌ نمی شود اما وجود چاه های متعدد مجاز و غیرمجاز بویژه در نقاط شرقی استان( قروه و دهگلان) که حتی موجب فرونشست زمین در برخی نقاط می شود، نشان دهنده علائم خطر در این استان است.

با اینکه تدوین و اجرای برنامه های مختلف برای تامین آب از سدهای در حال احداث در دستور کار دولتها قرار داشته و دارد اما با روند کنونی مصرف، در آینده ای نه چندان دور منابع آبی جدید نیز پاسخگوی بدمصرفی آب نخواهد بود.

در این میان آنچه که می تواند در کنار برنامه های دولت، راه حل اصلی و حیاتی حفظ آب باشد مصرف بهینه و صحیح آب چه در بخش شرب و چه در بخشهای کشاورزی و صنعتی است.

توجه جوامع محلی چون خانواده ها و مدارس و …در بخش خانگی به آموزش مدیریت مصرف آب، تغییر الگوهای کشت از محصولاتی که آب فراوان نیاز دارد به محصولات با نیاز به آب اندک در بخش کشاورزی ضرورت امروز جامعه است.

در بخش صنعتی نیز استفاده از پساب به جای آب شرب به عنوان یک راهکار جدید در دنیا موضوعی است که باید در بخش تولید مورد توجه بیشتر قرار بگیرد.

در کنار تمامی این موارد، واقعی سازی تعرفه های آب در تمام بخشها و حذف یارانه دولت در این حوزه می تواند اهمیت و ارزش آب را بیش از پیش ملموس کند.

این امر در کنار ارتقای جایگاه آب به عنوان یک کالای غیرقابل جایگزین در جامعه، شرکتهای آب و فاضلاب را نیز از زیانده بودن نجات داده و با توانمندسازی آنها موجب رشد خدمات رسانی به مشترکان خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *