گۆڕان نیوز- «هوشنگ اولي زاده» می‌گوید: با رعایت نکات ایمنی و صرف جویی در مصرف گاز طبيعی، زمستان امسال را پشت سر می‌گذرانيم

گۆڕان نیوز- «هوشنگ اولی زاده» می‌گوید: با رعایت نکات ایمنی و صرف جویی در مصرف گاز طبیعی، زمستان امسال را پشت سر می‌گذرانیم

نشمین نوشادی/ خبرنگار گۆڕان نیوز

در چند روز گذشته با آغاز فصل زمستان و آغاز برودت هوا شرکت ملی گاز هشدارها و اطلاعیه‌هایی را مبنی بر رعایت الگوی مصرف و صرفه‌جویی در مصرف گاز خانگی به‌منظور جلوگیری از افت فشار و قطعی گاز صادر کرد زیرا در اولین روزهای فصل سرما شاهد افزایش مصرف گاز در برخی از استان‌ها کردستان بودیم.

سال ۱۴۰۱ بسیاری از کشورها با چالش انرژی مواجه شده و کشور ما نیز از این قضیه جدا نبوده و امروز تامین انرژی به یک چالش جهانی تبدیل شده است. با شروع فصل سرما و برودت هوا شاهد افزایش مصرف گاز در بسیاری از شهرهای کشور بودیم که در راستای مدیریت مصرف انرژی در سطح کشور با شروع فصل سرما و افزایش دمادر برخی از مناطق سردسیر کشور گاز واحدهای صنعتی را قطع کردند تا گاز  مصرفی منازل مسکونی و خانگی قطع نشود با این وجود شرکت ملی گاز در اطلاعیه‌های خود تاکید ویژه بر مدیریت مصرف و نهادینه کردن صرفه جویی در مصرف حامل‌های انرژی به ویژه مصرف گاز را داشته است.

پیرامون موضوع با «هوشنگ اولی زاده» رئیس روابط عمومی شرکت گاز استان کردستان به گفت‌وگو نشستیم که در ادامه می‌خوانید.

در ابتدا در مورد وضعیت مصرف گاز در استان توضیحاتی را ارائه دهید.

براساس پیش‌بینی‌های انچام ‌شده امسال، فصل سردی را در پیش رو خواهیم داشت  و این مهم سبب بالا رفتن مصرف گاز در سطح کشور و به ویژه استان کردستان خواهد شد.

گاهی مصارف خانگی از ۵ الی ۶ برابر مصرف گاز در فصل گرما بالاتر می‌رود، و همانطور که اشاره کردم که در فصل زمستان جاری ما شاهد افزایش مصرف گاز در بخش خانگی خواهیم بود بنابراین برای بهره‌مندی بیشتر خانوارهای ایرانی و به ویژه مردم شریف کردستان ، باید در مصرف انرژی نهایت صرفه‌جویی را داشته باشیم و ما در تلاش هستیم که همچون سال‌های گذشته گاز مصرفی مشترکان خانگی را در استان تامین کنیم و تحقق این مهم نیازمند همکاری مشترکان است.

به صرفه جویی اشاره کردید آیا صرفه‌جویی به معنای کم مصرف کردن است؟

در این مورد باید توضیح بدهم که هدف ما از صرفه جویی درست مصرف کردن است و صرفه‌جویی به معنی کم‌مصرف کردن نیست، بلکه درست مصرف کردن است. پس درست مصرف کنیم تا همه هموطنان از این نعمت بی بهره‌مند شوند . صرفه جوی یک هنر است. و باید صرفه‌جویی را سرلوحه زندگی خود قرار دهیم. تا از مزایای این فرهنگ به درستی بهره‌مند شویم.

هرساله بسیاری از مشترکین گاز به دلیل عدم استفاده غیر اصولی از وسایل گازسوز دچار آسیب می‌شوند در این مورد نیز توضیحاتی را ارائه دهید.

در سال‌های گذشته اغلب حوادث ناگوار براثر نصب نادرست دودکش و بسته بودن مسیر آن بوده است. اگر ما در نصب وسایل گازسوز دقت کنیم از هرگونه حادثه یا اتفاق ناگواری به دور خواهیم بود. از موارد دیگری که می‌شود به آن اشاره کرد، این است که دودکش باید از داخل دیوار تا پشت‌بام امتداد داشته باشد رد کردن دودکش از داخل پنجره یا عبور آن از بغل دیوار ممنوع و بسیار نادرست است که متأسفانه همین عوامل پیش‌پاافتاده در سال گذشته باعث فوت چندین نفر شده است پس باید لوله بخاری در پشت‌بام و به‌اندازه یک متر از کف پشت‌بام فاصله داشته باشد و حتماً باید از کلاهک H استفاده شود. استفاده از کلاهک‌های سیمانی خطرآفرین است و در هنگام درزگیری از مسدود کردن فضای زیر درب اتاق‌ها برای تبادل هوا خودداری کنیم و باید شرایط تأمین اکسیژن برای تنفس و تجهیزات گازسوز داخل منازل مسکونی فراهم شود و مجدداً تأکید می‌کنم حتماً در مصرف گاز طبیعی صرفه‌جویی کنید تا زمستان گرمی را برای خود و سایر هموطنان فراهم کنیم.

مشترکین در استفاده از وسایل گاز سوز چه نکاتی را باید رعایت کنند.

اولین نکته مهمی که باید به آن توجه داشت مطمئن بودن از درست‌کار کردن وسایل گازسوز است. حتماً وسایل گازسوز را به متخصصین امر و بازرسین جهت کنترل و رفع عیب بسپاریم. نکته دوم اینکه در منازلی که از بخاری به‌عنوان وسیله گرم‌کننده استفاده می‌کنند، اطمینان از باز بودن مسیر دودکش است. برای این مورد وزنه‌ای را از مسیر دودکش به پایین به‌وسیله‌ نخ یا طنابی هدایت کرده، اگر وزنه در محل ورودی دودکش در داخل اتاق مشاهده شد، مسیر باز است، در غیر این صورت مسیر مسدود بوده و باید آن را باز کرد و روش دوم برای بررسی باز بودن مسیر دودکش استفاده از چراغ‌قوه است. مرحله سوم نصب لوله بخاری است.

 لوله بخاری باید فلزی بوده و نباید از لوله‌های فنری (آکاردئونی: این نوع لوله مخصوص هود آشپزخانه است) استفاده کرد و از محکم بودن لوله دودکش به‌وسیله گازسوز و از سوی دیگر دیواری که در آن لوله بخاری نصب است مطمئن باشیم. مرحله چهارم شیلنگ اتصال از وسیله گازسوز به لوله گاز است که بایستی شیلنگ از نوع مخصوص گاز بوده و حداکثر یک متر و ۲۰ سانت باشد و باید محل دو تا اتصال به‌وسیله بست محکم شده باشد. بعد از روشن کردن وسیله گازسوز یا بخاری حتماً از گرم بودن لوله دودکش مطمئن شوید. اگر لوله دودکش سرد باشد مکش معکوس گاز co صورت گرفته و عواقب خطرناکی برای ساکنین منازل مسکونی دارد. گاز co گازی خطرناک، بی بو و بی‌رنگ است که نمی‌توان وجود آن را حس کرد و به همین دلیل به آن قاتل خاموش می‌گویند. در خانه‌هایی که از سیستم حرارت مرکزی استفاده می‌کنند، کنترل موتورخانه ضروری است که حتماً باید نحوه عملکرد صحیح موتورخانه یا پکیج توسط کارشناسان موردبررسی واقع شود و حتماً عایق‌کاری سیستم لوله‌کشی داخل ساختمان موردتوجه قرارگرفته باشد.

سخن پایانی

در پایان نیز لازم است که عنوان کنم که  هرچند گاز طبیعی سوختی بسیار ارزان، سریع‌الوصول و پاک است که استفاده آن نه‌تنها رفاه را برای ما به ارمغان می‌آورد بلکه باعث رونق اقتصادی جامعه نیز می‌شود و بسترسازی مناسب برای بهره‌مندی صنایع تولیدی و تبدیلی در سطح استان کردستان فراهم‌شده است، اما اگر از این سوخت با روشی صحیح و بهینه استفاده نشود، می‌تواند خطراتی را برای مصرف‌کنندگان در برداشته باشد که در بالا به تعدادی از آن‌ها اشاره شد. پس با رعایت توصیه‌های ایمنی زمستان سرد را در کانون گرم خانواده خود با آرامش سپری نمایم و با صرفه‌جویی در نعمت گاز شکرانه این نعمت الهی را به‌جا بیاوریم.

برای صرفه‌جویی در مصرف گاز رعایت موارد ذیل مهم و ضروری است

تأکید بر لزوم توجه به دمای رفاه که باید مابین ۱۸ تا ۲۱ درجه سانتی‌گراد باشد.    

تأکید بر لزوم توجه به درجه سیستم پکیج که می‌بایست روی ۴۵ الی ۵۰ درجه سانتی گرادتنظیم باشد.

تأکید بر لزوم توجه به بخاری‌های گازسوز که باید حتماً با شعله آبی بسوزند.

استفاده از پرده‌های ضخیم جهت جلوگیری از هدر رفت انرژی.

استفاده مطلوب از نور خورشید در روزهایی که هوا آفتابی باشد.

 استفاده از لباس مناسب فصل سرما در داخل منازل.

استفاده از دماسنج برای کنترل دمای هوای داخل منازل.

استفاده از پنجره‌های دوجداره.

خاموش کردن بخاری یا بستن شیر رادیاتور اتاق‌های که از آن‌ها استفاده نمی‌شود.

استفاده از بخاری متناسب با فضای اتاق

هنگام رفتن به مسافرت طولانی وسایل گرم‌کننده برای رعایت مسائل ایمنی و صرفه‌جویی خاموش گردد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *