امروزه برخی از بیماران به دلیل شکستگی دندان به مطب‌های دندانپزشکي مراجعه می‌کنند بنابراین ما سعی می‌کنیم که در شماره‌های هفته نامه گۆڕان مطالبی را در راستای آگاهی دهی به مخاطبان در مورد بهداشت و سلامت دندان ارائه دهیم تا مخاطبان بتوانند با بهره گیری از مطالب چاپ شده بیشتر به سلامت و حفظ دندان‌های خود کمک کنند.

گۆڕان نیوز- امروزه برخی از بیماران به دلیل شکستگی دندان به مطب‌های دندانپزشکی مراجعه می‌کنند بنابراین ما سعی می‌کنیم که در هفته نامه گۆڕان مطالبی را در راستای آگاهی دهی به مخاطبان در مورد بهداشت و سلامت دندان ارائه دهیم تا مخاطبان بتوانند با بهره گیری از مطالب چاپ شده بیشتر به سلامت و حفظ دندان‌های خود کمک کنند.

دکتر ساریسا زندی/ جراح- دندانپزشک

در این شماره مطالبی در مورد اقدامات لازم برای شکستگی دندان در اثر ضربه ارائه داده خواهد که در ادامه می‌خوانید.

حالت اول: شکستگی تاج دندان بدون نمایان شدن پالپ (عصب دندان)

فرد ممکن است در ابتدا دندان درد شدیدی داشته باشد ولی چنانچه التهابی که در زندان ضربه دیده ایجاد شده زیاد نباشد و قابل برگشت باشد، پس از چند روز درد بیمار با رفع التهاب کم می‌شود یا کلا برطرف می‌گردد که در این صورت با ترمیم تاج مشکل بیمار حل خواهد شد اما اگر ضربه آن‌قدر شدید باشد که التهاب ایجاد شده از بین نرود پس از مدتی ممکن است درد از بین برود اما «دندان نکروز» شود عصب دندان می‌میرد به دنبال نکروز شدن دندان رنگ آن تیره می‌شود. حتی یک حالت دیگر که ممکن است دندان را دچار عفونت کند ایجاد ضربه در دندان بدون شکستگی تاج دندان می‌باشد در این حالت چون دندان از نظر ظاهری هیچ مشکلی ندارد و درد دندان پس از مدتی (بعد از مرگ عصب) برطرف می‌شود هیچ اقدامی درمانی توسط بیمار صورت نمی‌پذیرد و رفته رفته مانند حالت بالا رنگ دندان دچار تیرگی می‌شود این تغییر رنگ‌ها دال بر عفونت ثانویه در دندان بوده و در این حالت ریشه دندان در اثر عفونت ایجاد شده دچار تحلیل می‌شود و اگر اقدام درمانی مناسب دریافت نشود دندان قابل نگهداری نمی‌باشد و باید کشیده شود، اما اگر به صورت زود هنگام و قبل از این ایجاد عفونت التهاب و نکروز دندان توسط دندانپزشک تشخیص داده شود با دریافت درمان مناسب (عصب کشی، درمان ریشه) دندان را نجات می‌دهیم

حالت دوم: شکستگی دندان با اکسپور (نمایان شدن عصب)

در این حالت شکستگی درمان عصب کشی به صورت کامل یا پوشش پالپ (بسته به درجه تکامل دندان و سن بیمار) انجام می‌شود.

حالت سوم: شکستگی ریشه دندان:

در این نوع شکستگی قطعه تاجی دندان معمولاً لق است و ممکن است جابجا شده باشد تغییر رنگ در دندان (قرمز یا خاکستری) روی می‌دهد و مختصری خونریزی از لثه مشاهده می‌کنیم. با وارد کردن ضربه به دندان بیمار حس درد را تجربه می‌کند خط شکستگی چون روی ریشه است با چشم قابل مشاهده نیست و توسط عکس‌های رادیولوژی قابل مشاهده می‌باشد. در این نوع شکستگی با دو حالت مواجه می‌شویم.

(Iقطعه تاجی از ساکت دندانی خارج شده باشد باید بیمار قطعه خارج شده را داخل بزاق دهان خود (پاشیده و یا سرم فیزیولوژی اگر در در دسترس باشد) به مطب دندانپزشکی انتقال دهد دندانپزشک قطعه جدا شده را در جای خود قرار می‌دهد و آن را به دندان‌های مجاور متصل می‌نماید (اسپلنیت کردن)، وضعیت دندان به صورت ماهیانه کنترل می‌گردد در صورت بروز عفونت برای دندان، درمان عصب کشی قطعه تاجی انجام می‌پذیرد.

 (Iاگر قطعه خارج نشده باشد به دندان‌های مجاور متصل می‌گردد و تحت کنترل ماهیانه قرار می‌گیرد تا در صورت بروز عفونت درمان عصب کشی برای دندان انجام بگیرد.

حالت چهارم: شکستگی استخوان آلوئولار:

دندان‌ها همراه با قطعه استخوانی شکسته شده جابجا می‌شوند در این موارد قطعه شکسته شده به صورت دستی یا با وسایل دندانپزشکی به محل اصلی خود بازگردانده می‌شوند و با استفاده از روش‌های اتصال در جای خود ثابت می‌گردد و بیمار تحت کنترل دوره‌ای قرار می‌گیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *